De afstandsbesturing: zender & ontvanger(s)
Frequentie
Op het ogenblik gebruiken we binnen de modelvliegsport bijna allemaal de 2,4 GHz band. Vroeger werd ook gevlogen op frequenties binnen de 35 en 40 MHz banden. Het gebruik hiervan wordt steeds minder.
Het grote voordeel van de 2,4 GHz band is dat we ons niet meer druk hoeven maken om de bewaking van de de gebruikte kanalen (binnen de 35 en 40 MHz banden). We kunnen nu (theoretisch!!) allemaal tegelijk vliegen.
Gebruik je een 2,4 GHz zender dan ben je (meestal) wel gedwongen om een ontvanger van hetzelfde merk te gebruiken.
Conclusie: een nieuwe zender voor modelvliegen zal altijd werken in de 2,4 GHz band. Hier zijn dus geen moeilijke keuzes te maken.
Pult- of handzender?
Dit is de eerste echte keuze die je gaat maken. Een pultzender (ook wel "stoepregel" genoemd) is groter en biedt ruimte om je handen te laten rusten. Je houdt bij een pultzender de stuurknuppels tussen duim en wijsvinger vast. Een pultzender wordt altijd voor de buik gedragen m.b.v. een draagriem (vaak een kruisriem voor meer comfort).
Een handzender houd je (zoals de naam al doet vermoeden) vast met je handen en je stuurt door je duimen op de stuurknuppels te leggen.
Stuurfuncties
Zenders onderscheiden zich verder in het aantal functies dat ze kunnen besturen. Dit wordt aangegeven met het aantal "kanalen". Een motorvliegtuig heeft minimaal drie kanalen nodig: hoogteroer, zijroer en motor. Een zweefvliegtuig kan dus volstaan met twee kanalen.
Je eerste zender dient minimaal vier of zes functies te kunnen sturen. We spreken dan van een 4-kanaals-zender of een zes-kanaals-zender. Je hebt daarmee de mogelijkheid om hoogteroer, rolroeren, zijroer en motor te besturen.
Bijna alle moderne zenders, van goedkoop tot heel duur, beschikken over een aantal "model-geheugens". Hiermee kun je voor ieder van je modellen alle instellingen programmeren en opslaan. Maar let op: start nooit je vliegtuig terwijl in je zender een ander model actief is!!
Ook is het zo dat nagenoeg alle moderne zenders de mogelijkheid bieden tot het programmeren van de servowegen en de draairichting van de servo's. De wat uitgebreidere (en dus duurdere) exemplaren laten het ook toe om speciale mixers te programmeren. Deze zijn bijvoorbeeld nodig voor modellen met een V-staart of een "flying wing".