modelvliegen ... een heel boeiende hobby

Wat heb je allemaal nodig?

Allereerst heb je natuurlijk een modelvliegtuig nodig met belangrijke onderdelen zoals motor, accu, regelaar, servo’s en ontvanger. Voor de besturing heb je een zender nodig en voor het laden van je accu’s een laadapparaat. Er zijn heel veel webshops die dit allemaal aanbieden.


TIP: vraag als beginner zoveel mogelijk advies aan je clubleden voordat je overgaat tot een aankoop.

Komponenten

Motor

Voor een modelvliegtuig is het belangrijk dat een motor zowel sterk is als ook licht. Tegenwoordig worden bijna uitsluiten borstelloze motoren gebruikt. Door hun hogere vermogen, lager gewicht, beter rendement en langere levensduur hebben ze de oude borstelmotoren aan lang vervangen. Het aanbod is enorm en als beginner zul je door de bomen het bos niet meer zien. Welke motor je moet aanschaffen zal helemaal afhangen van het type vliegtuig, het gewicht en de beoogde prestaties. Bij twijfel: vraag je clubleden!

Regelaar

De regelaar is de elektrische verbinding tussen de accu en de motor. Via je zender en de ontvanger in je vliegtuig kun je de motor hiermee niet alleen in- en uitschakelen, maar z’n snelheid regelen. De regelaar moet geschikt zijn voor de gekozen motor.

Accu(s)

De accu in je vliegtuig is je voorraad energie die je kunt gebruiken voor het laten draaien van je motor maar ook voor het doden van je ontvanger en alle aangesloten onderdelen zoals ontvanger en servo’s. De meest gebruikte accu’s voor modelvliegtuigen zijn van het type Lithium-Polimer (ook wel Lipoly of Lipo genoemd) of Lithium-Ferro-Phosphate (LiFe).
Ook hier geldt: de accu moet afgestemd zijn op je motor, regelaar en vliegtuig!

Laadapparaat

Er zijn ontzettend veel laadapparaten in de handel. Goedkope exemplaren hebben meestal niet veel functies en kunnen vaak slechts één specifiek type accu laden. Een verder verschil kan zitten in de voedingsspanning. Een zijn laadapparaten die je uitsluitend werken met met 12 volt (de accu in je auto bijvoorbeeld). Andere laders kun je thuis gewoon in een wandcontactdoos steken.

Ontvanger

De ontvanger in je vliegtuig is de partner van je zender (in je handen). De ontvanger ontvangt de signalen van je zender, verwerkt deze en geeft zie door aan de servo’s en de regelaar. De ontvanger moet dus van een type zijn dat kan samenwerken met je zender.

Servo’s

Een servo is een “stuurmachine” die de instructies van je zender via de ontvanger met in bewegingen. In een vliegtuig bewegen de servo’s de roeren.


Een model voor beginners?

Bij een beginnersmodel staat veiligheid en zekerheid voorop. Om deze reden moet het langzaam vliegen, niet te zwaar zijn en geconstrueerd uit een echt materiaal (zoals EPP). Verder moet het gemakkelijk te vliegen zijn. Ook hiervoor is het belangrijk dat het langzaam kan vliegen.
Het beginnersmodel moet ook een bepaalde minimale grootte hebben. Modellen met een spanwijdte onder de 90 to 100 cm worden al door zwakke windstoten heen en weer geblazen.
Ook is het belangrijk dat het model auto-stabiel is. Dit houdt in dat het model zichzelf in de neutrale horizontale vlieghouding brengt als de roeren met rust worden gelaten.
Als laatste zou heen goed beginnersmodel tegen een stootje (lees harde landingen of zelfs crash) moeten kunnen. Ook dit spreekt weer voor een EPP-model.

RTF - Ready To Fly

Hiermee worden modelvliegtuigen bedoeld die compleet gebouwd en vliegklaas uit de doos komen: de motor, de regelaar en alle servo’s zijn al ingebouwd. Je hoeft alleen nog maar een ontvanger aan te sluiten en een accu en je bent klaar om te vliegen.

W.A. verzekering

Je moet verplicht een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering hebben die risico’s verbonden met modelvliegen dekt!