modelvliegen ... een heel boeiende hobby

Modelvliegtuigen voor beginners

brushless motor 001glow engine 001Elektro- of verbrandingsmotor?
Iedereen die met modelvliegen wil beginnen staat eerst voor de keuze of hij of zij wil gaan vliegen met een model met elektro- of een verbrandingsmotor. Omdat het goed afstellen van een verbrandingsmotor moeilijk is en ook nog eens wisselt met de weersomstandigheden, is het verstandiger om voor je eerste model te kiezen voor een elektrische aandrijving.

moneytrainer001Wat kost een modelvliegtuig?
Een geschikt modelvliegtuig moet niet klein zijn. De koopjes uit diverse webshops die sets aanbieden voor enkele tientjes dienen niet serieus genomen worden. Het gaat hierbij meestal om onvervalst speelgoed! Een geschikt vliegtuig zal een spanwijdte hebben van meer dan een meter. Een dergelijke trainer samen met de benodigde accu, laadapparaat en afstandsbediening zal zeker tussen de drie en vierhonderd euro kosten.

Lid worden van een vereniging?
Om diverse redenen is het echt aan te raden om lid te worden van een modelvliegclub; zelfs voordat je ook iets aanschaft voor je nieuwe hobby.
Een club met z’n enthousiaste leden beschikt over een overvloed aan kennis op haast alle gebieden van het modelvliegen. Je kunt dus altijd en gratis terecht met al je vragen en problemen. Je collega-modelvliegers zullen er echt alles aan doen om je goed op weg te helpen.
Ook juridisch zit je binnen een club goed. Op het modelvliegveld mag gevlogen worden! Ga je zomaar ergens “wild vliegen” en veroorzaak je schade aan derden, dan kan een en ander verzekeringstechnisch heel vervelend worden.

flightsim001Oefenen op een simulator
Leren vliegen met simulator-software op je PC is heel goed mogelijk. Je kunt als beginner prima ervaring opdoen in het besturen van een modelvliegtuig.

Let op, ook voordat je aan de slag gaat met een simulator!
Wordt eerst lid van een vereniging en vraag in welke modus zij hun afstandsbesturing gebruiken. het zou heel vervelend zijn als jij op een simulator met de rechterknuppel op de afstandsbesturing gas geeft terwijl dit binnen de vereniging andersom is. Dit maakt het samen vliegen met een instructeur moeilijk of zelfs onmogelijk.

Voordelen van een simulator
+ je modelvliegtuig gaat niet kapot bij een crash
+ beginners kunnen zo prima wennen aan de knuppelbewegingen op de afstandsbesturing
+ je bent niet afhankelijk van de weersomstandigheden
+ je kunt vliegen met heel veel verschillende modellen

  • Beschikbare modelvliegsimulatoren
  • FMS (gratis!)
  • Reflex XTR
  • Aerofly Pro Deluxe
  • real flight
  • PhoenixRC
  • Easyfly

Besturing op de PC
De meeste zenders kunnen via hun leraar-leerling-aansluiting en een USB-adapter verbonden worden met een PC. Het grote voordeel hiervan is dat je je eigen zender prima leert kennen en beheersen.